×
Home Informatie Blog Contact

Géén bruidstaart!

//

Het jawoord, de ringen, tekenen, en dan proosten op het geluk met een glaasje bubbels en een stukje taart. Een eeuwenoude traditie. Op een Romeins huwelijksfeestje werd op een plat tarwebrood getrakteerd. Tarwe stond voor groei en vruchtbaarheid. De bruidegom brak dan ook nog het brood boven het hoofd van de bruid. Het huwelijk zou hierdoor gezegend worden met veel kinderen. In de Middeleeuwen brachten Britse bruiloftsgasten een koek of taart mee waarvan een stapeltje werd gemaakt op tafel. Met een beetje fantasie leek dat dan op een bruidstaart. Als extraatje probeerden bruid en bruidegom vervolgens elkaar over de stapel heen nog te kussen, omdat dat veel geluk zou brengen. De symboliek is rijkelijk en er zijn verhalen te over. Zo is de bruidstaart, net als de trouwjurk, van oorsprong wit, omdat deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid.

 

Het eerste stuk taart wordt traditiegetrouw zelf gesneden en gegeten door het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man, waarna hij zijn vrouw trakteert. Het staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt. En heb je nog een restje over? Neem mee en leg het thuis onder je kussen. Het is natuurlijk een kliederboel, maar volgens een vaag Engels verhaal droom je dan zoet over je echtgenoot.

 

Gelukkig mag het ook anders en gaan steeds vaker de tradities overboord. En het kan ook anders, smaakvoller anders zelfs. Dus wil jij niet samen een mes vasthouden, de fragiele taart doorsnijden en elkaar een hapje voeren? Doe het dan ook niet! Het is jullie feestje en, even buiten het ondertekenen van de trouwakte met de getuigen, is helemaal niets verplicht op je trouwdag en dus zeker de eeuwenoude tradities niet. Er moet niets. Daarbij: wie zit er, naast wat oudtantes, nu te wachten op zo’n zoetige deeghap? Het gros van de doorsnee gasten is niet zo’n zoetekauw. Haal die dure taart van je lijstje en verras je dierbaren met iets hartigs, zoals wat mooie borrelplankjes vol verrassende hapjes. Of doe eens gek en ga zelf rond met een warme snack. Want laten we wel wezen, wat is er nu lekkerder bij een goed glas dan een goede bitterbal? Niks aansnijden een knoeien, niks delen en voeren. Schaaltje echte of een schaaltje vega, beetje mosterd, heerlijk. En kun je toch niet kiezen tussen taart en snack, google dan eens op bitterballentaart: the best of both worlds.