×
Home Informatie Blog Contact

Trouwen met tradities

//

 

Bij het huwelijk van de volbloed Brabander Matthijs en de geboren en getogen Bulgaarse Kristina, wilden ze van beide culturen wat laten zien tijdens de plechtigheid. En dat kan want in alle tijden en op alle plaatsen ter wereld zijn er rituelen die de verbintenis tussen de twee geliefden smaakvol symboliseren. Van Friesland tot Ghana en Guadeloupe.
Volgens een eeuwenoude traditie in vele landen horen brood en honing bij een gelukkig huwelijk. Het graan van het brood staat voor het verlangen om nooit honger te hoeven lijden, de honing voor de zoetheid van de liefde én de vruchtbaarheid voor het verlangen naar een eigen gezin. Samen zijn het de ultieme gaven voor geluk en zegeningen. In grote delen van de Balkan krijgt de moeder van de bruid de vraag om op rituele wijze een brood kneden, waarbij het rijzen van het deeg symbool staat voor het nieuwe huwelijk. De zogenaamde ‘pitka’ wordt dan ook het bruiloftsbrood of honingbrood genoemd en wordt, in de vorm van een stol als vruchtbaarheidssymbool, midden op tafel gezet en is alleen voor het bruidspaar. Tijdens de ceremonie wordt de huwelijksbelofte van de bruidsparen dan ook verzegeld door het breken van dit zelfgebakken brood, gedoopt in honing en bij voorkeur door de beide moeders aan het bruidspaar gegeven. Een lekkernij die zeer wordt gewaardeerd, want het is een teken van geluk, welzijn, vruchtbaarheid en voorspoed. En willen en wensen we dat niet allemaal?

Je kunt de traditie een beetje doen, een accent, of all the way gaan. Tips? Na het tekenen probeert het bruidspaar op elkaars voet te gaan staan als uiting van de strijd om dominantie. De zoektocht naar de baas in huis. Verder is het gebruikelijk wat borden te breken, als symbool om al het slechte uit je leven achter je te laten en aan te geven dat er een nieuw hoofdstuk begint. Natuurlijk wordt de ceremonie ook in de Balkan afgesloten met een toost op het geluk van het gevierde duo. Niet met een ‘proost’ maar door ‘gorchivo’ (bitter) te roepen door de bruiloftsgasten, waarna het bruidspaar een glas champagne drinkt en elkaar kust om het bitter zoet te maken. Sweet as honey.