×
Home Informatie Blog Contact

Kindertrouwakte

//

Een bruiloft is meestal een feestje voor volwassenen; die snappen waar deze dag om draait. Ook als je de bruiloft overdag viert en het heel informeel wilt doen. Samen met je beste vrienden en meest dierbare familieleden is dit de dag waarop je jullie liefde voor elkaar viert. Het officiële gebeuren en alle speeches zijn voor kinderen vaak heel erg saai waardoor de verveling voor de jongste gasten op de loer ligt. Soms kunnen ze de boel aardig terroriseren. Vervelend, ook voor uw ambtenaar, wanneer je tijdens de ceremonie elkaar niet kunt verstaan omdat er een kind, zijn of haar volumeknop, op standje Mental Theo zet.

 

Als je zelf (nog) geen kinderen hebt, is het daarom het overwegen waard of je kinderen van familie en vrienden wilt uitnodigen. Het maakt namelijk wél uit. Het is een gezellige boel, zeker. Leuk voor de foto’s ook. Allemaal prima. Maar ook: het gaat soms ten koste van de ceremonie. De speeches, de aan jullie zo persoonlijk gerichte mooie woorden. Als een kind huilt of aan de wandel gaat, is de aandacht weg.

 

Kinderen brengen nu eenmaal een andere dynamiek met zich mee. Welke precies hangt natuurlijk af van hoeveel kinderen er zijn en in welke leeftijd. Heb je wel al een gezin als je gaat trouwen of favoriete neefjes of nichtjes, geef ze dan een rol tijdens de ceremonie. Creëer een speelhoekje, leg kussentjes vooraan waar de kinderen kunnen zitten, laat ze de trouwringen brengen, bloemen strooien, zeepbellen blazen of voeg samen met de kinderen om en om gekleurd zand samen in een vaas. Tijdens de ceremonie kunnen ze ook een ‘officiële’ rol nemen door een speciale kinderakte te ondertekenen of door de plechtigheid te beëindigen door met hamertje-tik het huwelijk (mede) te bevestigen. Alles kan én kinderen willen meestal graag meedoen met de bruiloft. Een beetje oefenen of op z’n minst bijpraten is dan wel handig. Het idee dat tweejarige bruidsmeisjes- of jongens op afroep spontaan de ringen komen brengen, blijkt in de praktijk vaak niet zo vanzelfsprekend.

 

Het ondertekenen van de trouwakte is een bijzonder moment. Het bruidspaar, de getuigen en de Babs zorgen voor de officiële handtekeningen om het huwelijk te bekrachtigen waarna de jeugd los kan gaan met hun creatieve bijdrage. Voor de kleinsten kunnen er bordjes met vingerverf worden klaargezet om een hand- of vingerafdruk op de kindertrouwakte achter te laten. Ook de wat groteren vinden dat vaak de leukste vorm, waardoor binnen vijf minuten alle kinderen vrolijk zijn gekleurd. De kinderakte, maar ook de handen, gezichten én de feestelijke kleertjes.