Naar oud Hollands gebruik voeren bruid en bruidegom vroeger ter kerke in een kleurrijk bootje met een kroontje aan de mast. Van dit gebruik is nog de spreekwijze ‘in ’t huwelijksbootje stappen’. Tegenstellingen alom. De haven van het huwelijk binnenvaren stond symbool, voor het einde van de reis, het gevaar voorbij. Veilig aangekomen dus, en dat terwijl ‘in het huwelijksbootje stappen’ betekent ‘we gaan samen op reis’ met alle risico’s van dien. Dat neemt niet weg dat een huwelijksceremonie in een bootje zeer vermakelijk kan zijn.
Wel even goed een oogje in het zeil houden dan, want niet elk bootje of schip is een officiële trouwlocatie. Vraag bij de betreffende rederij of je officieel kunt trouwen op hun boot. Check ook of je tijdens de ceremonie aangemeerd moet zijn, of dat je al varende kunt trouwen. Ook dat verschilt per boot en gemeente. Maar dan: De magie en rust van het water tijdens jullie bruiloft is bijzonder! Alle gasten zijn er even uit én jullie kunnen echt lekker een bubbel vormen weg van alledag. Ga voor een boot die past bij de sfeer die jullie willen, er is keuze genoeg!
Een bruiloft op het water komt niet vaak voor. Dit is dus dé kans om een unieke ceremonie. Terwijl jullie feesten, krijgt iedereen op jullie trouwboot de mooiste plekjes te zien. De trouwboot maakt namelijk meestal een rondje. En of het nu in een stad of in een natuurgebied is, het is ook nog eens hartstikke leuk voor de mensen aan de kant, iedereen kan een beetje meegenieten van jullie geluk.
Ook de receptie kun je al varend laten plaatsvinden. Serveer heerlijke hapjes en drankjes en denk aan een lekker muziekje. Zelfs het bruidsdiner kan vaak genuttigd worden op de trouwboot. Een bruiloft op een boot is natuurlijk net even wat anders dan wanneer je elkaar in een willekeurige kasteel het jawoord geeft. High heels als bruidsschoenen is geen goed plan. Het kan soms een beetje wankel zijn op een schip. Daarnaast loop je over hout en is er vaak wat deining. Niet iedereen heeft zeebenen, dus dat is ook een puntje waarmee jullie rekening moeten houden. Kijk ook altijd even naar de toegankelijkheid van een schip. Heb je gasten die slecht ter been zijn? Vergeet niet dat sommige gasten slecht ter been wórden na wat drankjes. Dan is de boot aan.