×
Home Informatie Blog Contact

Wie nodig je uit?

//

Je naaste familie maakt vast een goede kans, net als je beste vrienden en je fijne collega. Maar dan? Trouwen is, hoe mooi ook, tegelijk het moment van de waarheid. Je gaat duidelijk maken aan iedereen hoe de vlag er bijhangt. Je gaat voor eens en altijd laten zien wie je echt belangrijk vindt. Wie wil je er bij hebben op de voor jullie mooiste dag van je leven? En wie schrap je? Je buren, de neefjes? Het voetbalteam? De studievriendinnen? Mogen je gasten een date meenemen naar jullie trouwfeest, en is het daarmee oké om mensen op jullie dag te ontvangen die je niet kent? Lastig. En nodig je je baas uit? De gouden regel is: nodig iedereen van je afdeling uit, of niemand. Idem met vriendengroepen, je kunt het niet maken om de ene vriend wel uit te nodigen en de andere niet. Of iedereen van de groep, of niemand.

Gaan jullie voor zoveel mogelijk gasten, in het kader van hoe meer zielen hoe meer vreugd? Of kiezen jullie toch liever voor een kleinere, intiemere bruiloft met een select groepje dierbaren. In coronatijd hebben veel bruidsparen zo een crisis voorkomen. ‘We mogen maar met 50 mensen, sorry!’ Maar zelfs met die grens is het nog soeliën met de mensen die wel mogen komen. Ook daar geef je publiekelijk aan wie je beste vrienden zijn. En ook daar zullen er een paar van opkijken. En mensen onthouden die afwijzing vaak nog jaren.

Centraal staat natuurlijk dat je mensen moet uitnodigen die je er écht graag ziet. En tegelijk: hoe groot je het ook aanpakt, niet iedereen kan op je feest komen. De gastenlijst voor je ceremonie is nóg beperkter en wie worden de getuigen, je ‘best man’, de ceremoniemeester, de bruismeisjes- of jongens, wie brengt de ringen, wie mag er wat zeggen? Een duivelsdilemma. Ik beperk me even tot mijn aandeel: de ceremonie. Luchtig, speels, vol humor of ontroerend. Maatwerk dus. En wie past daarbij? Het is zaak de beste te vinden én niemand te passeren. Je vader, moeder, broer of zus zijn toch de mensen die jou het langst kennen en dus met de meest ontroerende verhalen kunnen komen. En je harstvriendin of beste maat. En misschien heb je een opperbeste band met je buurman of sportmaatje. Ook dat kan. Toch komt vaak de mooiste bijdrage uit een verrassende hoek, niet de bekende praatjesmaker die bij elk feest op zoek is naar de microfoon, maar iemand die puur en oprecht jullie vriendschap beschrijft. Zoek dat nauwgezet want juist dat geeft kleur aan een ceremonie.  Tip, iedereen is vereerd met de vraag om iets te zeggen. Denk niet te snel: die wil toch niet. Liever een ‘nee’ dan iemand te passeren.