×
Home Informatie Blog Contact

Zeg Ja met honing!

//

Wil je het allemaal wat minder traditioneel en durf je wel wat cultuur te snuiven van ver over de landsgrens? Dan zijn er tal van opties, maar vooral de Perzische Bruiloft kent bijzonder veel prachtige vormen die op geen enkele Hollandse bruiloft misstaan, maar wel heel verrassend zijn! De tradities gaan tot 2000 jaar terug in de tijd en zijn een combinatie van eigenheid, eigen keuzes en respect voor tradities en erfgoed. Een smaakvol voorbeeld is het honingdippen.

Zodra het paar wordt uitgesproken tot man en vrouw en de bruid en de bruidegom elkaar mogen kussen, wordt ook de honing voorgelegd aan het gelukkige stel. De bruidegom doopt zijn pink in de honing en biedt het de bruid aan die de honing vervolgens van de vinger snoept. Zij doet hetzelfde bij haar man en zijn daarmee verzekerd van een zoet en gelukkig leven samen. En dat sámen is vrij letterlijk te nemen. Het ‘vrij’ trouwens ook. Honing bevat namelijk borium, een mineraal die zorgt voor een beter gebruik van oestrogeen, het vrouwelijk sekshormoon. Ook zou deze stof zorgen voor een verhoging van testosteron in het bloed, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de seksdrive bij zowel mannen als vrouwen.  In het oude Perzië dronken pasgetrouwde stelletjes een maandlang een alcoholisch honingdrankje zodat ze in de stemming kwamen. Overigens schonken ze ook royaal Oranjebloesem bij bruiloften aan de bruid om haar verlegenheid te overwinnen voor de eerste huwelijksnacht.

Na de bruiloft volgen de wittebroodsweken. In het Engels heet de huwelijksreis honeymoon en in het Arabisch shahr al ‘assal, u raadt t al: de honingmaand. Honing, het zoete smeermiddel voor een goed huwelijk. Volgens oude legendes en in de Kama Sutra komt de gouden vloeistof voor als een zinnelijke stimulans, vooral met een snufje nootmuskaat. Volgens de mythe dipte Cupido zijn pijlen in honing alvorens ze af te schieten. De beroemde Perzische arts Avicenna schreef in de elfde eeuw een mix van honing, gember en peper voor om de liefdeshormonen te stimuleren. Laat de waarheid in het midden liggen, maar baadt het niet dan schaadt het niet. Daarbij is het honingdippen niet alleen smaakvol maar ook nog eens zeer vermakelijk en dus sfeerverhogend voor de aanwezige gasten. Tip: doe voorzichtig, niet knoeien op het dure pak of de fraaie jurk. Toch geknoeid? Deppen met keukenpapier en de vlek spoelen met handwarm water.