×
Home Informatie Blog Contact

Ceremonie met Sofreh Aghd

//

De Sofreh Aghd is bij uitstek een traditionele huwelijksceremonie die sfeervol aansluit bij een wettig huwelijk. Natuurlijk is een Iraanse bruiloft veel meer dan alleen een ceremonie met een Sofreh Aghd. Het is een combinatie van oude en traditionele gewoonten met moderne invloeden. Daarmee past het overal. Van Teheran tot Tilburg.

Er zijn verschillende religieuze achtergronden, maar het huwelijkskleed Sofreh Aghd is een culturele ceremonie en een van de belangrijkste elementen in een Iraanse bruiloft die wereldwijd wordt gebruikt, ongeacht geloof. Er zijn veel symbolische items waaruit de Sofreh Aghd-tafel bestaat, die allemaal een element vertegenwoordigen van het nieuwe leven, de gewenste zoetheid en het geluk voor het huwelijk van het paar samen. Het woord ‘Sofreh’ betekent ‘verspreiden’ en ‘Aghd’ betekent ‘ceremonie’. Zo verspreidt de traditie en symboliek, samen met alle gasten, de wensen voor een gelukkig huwelijk.

Hoewel de meeste bruidsparen er voor kiezen om de traditionele elementen juist zoveel mogelijk te behouden, is elke Sofreh Aghd uniek en gemaakt rond de wensen van de bruid en bruidegom. Maatwerk dus. Noghl, de traditionele Iraanse lekkernij, gemaakt door suiker met water en rozenwater te koken en vervolgens geroosterde amandelen in het mengsel te coaten, naast een echte Bossche chocoladebol, het kan. Tegelijk heeft elk ontwerp traditionele ingrediënten, maar op basis van de smaak en het budget van het paar zijn sommige ideeën uitvoeriger en klassieker, dan wel uitbundig of meer eenvoudig. Kwestie van smaak.

Het getal zeven wordt vaak gebruikt omdat dit geluk zou brengen en dat geldt voor vrijwel alle items die terug te vinden zijn op het huwelijkskleed. Denk aan zeven soorten gebak en zeven tuinkruiden. Een Sofreh Aghd is hierop gebaseerd en kan op verschillende manieren worden ingedeeld maar de belangrijkste onderdelen zijn: de spiegel met twee kaarsen, een (heilig) boek dat kan een Bijbel, Koran, Thora, Avesta zijn, maar ook een boek van bekende Iraanse dichters zoals Hafez of Rumi. Bloemen, termeh, een handgeweven zijde of wollen kleed waar alles op staat. Honing, yoghurt, rock candy, brood, feta en tuinkruiden, fruit, platbrood (Lavash), esphand, gouden munten, rozenwater, noten, noghl en eieren. Alles met bijzondere redenen. Als toetje is het natuurlijk een mooie toevoeging om een gedicht van Rumi of Hafez, zowel in het Perzisch als in het Nederlands voor te lezen.