×
Home Informatie Blog Contact

Een Perzische bruiloft

//

De oorsprong van deze ceremonie gaat tot 2500 jaar terug in de tijd van het Oud-Perzische rijk, uitgestrekt van Egypte en Griekenland tot aan India. Het destijds aanbeden Zoroastrische geloof is gebaseerd op aarde, vuur, water en wind. Daarnaast werd het vermeende geluksgetal 7 vaak gebruikt en dat geldt voor vrijwel alle items die terug te vinden zijn op het huwelijkskleed. Het gebruik van de eeuwenoude tradities begint vaak al met het verbranden van esfand bij de entree van het bruidspaar. Esfand (Wild Rue Seeds) is een aromatische zaad dat wordt gebruikt om wierrook met een aangename geur tot stand te brengen. Bijkomend voordeel is dat, volgens de overlevering, hiermee het kwaad wordt weggehouden.

Het bruidspaar neemt tijdens de ceremonie plaats aan de sofreh aghd, het huwelijkskleed dat overvloedige symbolen laat zien die staan voor verschillende kwaliteiten die het paar zou kunnen gebruiken in hun nieuwe leven samen. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van oude en traditionele gewoonten met moderne invloeden. Het resultaat is een kleurrijke en smaakvolle gebeurtenis waarbij de ceremonie wordt voltrokken met één of naar wens álle elementen.

Bij de full package wordt tijdens de ceremonie waar de gelofte wordt uitgesproken, een doek over het hoofd van het bruidspaar gehouden door vrouwelijke familieleden. Door twee puntstukken van gekristalliseerd suiker genaamd Kalleh khand tegen elkaar te wrijven wordt, het bruidspaar door het suikerpoeder ‘gezoet’, om het huwelijksleven van het paar liefdevol te houden. Zodra het paar wordt uitgesproken tot man en vrouw vraagt de Babs om Gods zegen. De bruid en de bruidegom mogen nu elkaar kussen. Op dit punt wordt de honing ook voorgelegd aan het gelukkige paar, waarmee ze zijn verzekerd van een zoet en gelukkig leven samen. Het bruidspaar steekt samen een kaars aan. Dit symboliseert het licht in hun leven samen. Snoep, koekjes en brood wordt aan de gasten aangeboden. De items van de sofreh zijn gezegend en brengen geluk.

Ook na de plechtigheid blijft het Perzische tintje aanwezig. Mannen zijn in passend pak gekleed en vrouwen dragen opvallende jurken en sieraden. Wat Nederlands lijkt is de openingsdans. Zodra de cake gesneden en geserveerd is worden de bruidegom en bruid vergezeld op de dansvloer. De beentjes van de vloer is blijkbaar van alle tijden. Achterover leunen en genieten van de smaak van champagne en de overal aanwezige rozengeur kan natuurlijk ook.