×
Home Informatie Blog Contact

Feliciteren, maar hoe?

//

Houd jij ervan om in de rij te staan? Dan ben je vast de enige. En er zijn ook maar weinig bruidsparen die het leuk vinden dat er een lange rij staat om hen te feliciteren. Het neemt veel tijd in beslag en komt wat suf en saai over. En wanneer je veel gasten hebt, gaat het ook nog eens van de tijd van het feesten af. Tegelijk wil je wel aandacht geven aan iedereen die belangrijk is voor jullie en hun bedanken voor hun komst. Daarom zoeken steeds meer bruidsparen hun weg in de felicitatie-opties.

Hoe het hoort: Bij het feliciteren na de ceremonie wordt de bruid het eerst gefeliciteerd. Naast haar staat uiteraard de bruidegom. Bij een formele bruiloft is het gebruikelijk dat ook je ouders bij jullie staan om felicitaties in ontvangst te nemen. Moet dat in een lange rij? Nee. Een felicitatierij wordt zelden als positief gezien. Een uur in de rij staan, handjes schudden en toch niemand echt spreken. Als je 30 gasten hebt dan is ‘t te doen. Wanneer er meer dan 100 gasten zijn, wordt het een ander verhaal. Maar je wilt natuurlijk ook iedereen gezien hebben, de gasten een kans geven om jullie te feliciteren en de cadeaus in ontvangst nemen. Zo is het ook nog eens.

Bedenk dus een plan. Meestal feliciteert de Babs jullie als eerste. Laat hem meteen daarna zeggen wat het vervolg is vóór iedereen je om de nek vliegt. Laat hem, of de ceremoniemeester, vertellen dat jullie felicitaties leuk vinden, al dan niet met drie klapzoenen, maar dat jullie niet op een rij zitten te wachten. Hij kan bijvoorbeeld vertellen dat jullie rond lopen om iedereen te zien. En dat de jullie gasten zo de gelegenheid krijgen om jullie te feliciteren. Dat ze de hele avond nog tijd hebben om jullie een handje te geven of dat jullie de gasten zelf nog opzoeken. Dat kan bijvoorbeeld door iedereen bij binnenkomst een bloemetje of een andere decoratie op te spelden en in de loop van de dag te verzamelen. Zo vergeet je niemand.

Om ervoor te zorgen dat jullie gasten niet te lang met het cadeau in de handen staan, kun je een cadeautafel anders kunnen inrichten. Leg kaartjes klaar waar ze hun naam op kunnen schrijven en vastmaken aan hun sanseveria of strijkijzer. Zo weet je toch wat je van wie hebt gekregen.