×
Home Informatie Blog Contact

Hoe lang duurt een ceremonie?

//

Vooropgesteld: alles mag, het is jullie feestje. Althans met een eigen Babs. Bij een gratis huwelijk op een gemeentehuis sta je binnen een kwartier weer buiten. Bij een normaal huwelijk met een trouwambtenaar van de gemeente gelden er vaak strikte regels en duurt een ceremonie gemiddeld tussen de 25 en 35 minuten. Bij een zelfstandig trouwambtenaar is er meer ruimte en duurt een ceremonie vaak tussen de 45 en 60 minuten. Dat neemt niet weg dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Een aantal zaken als belofte, jawoord, ringen en ondertekening van de trouwakte hebben hun tijd nodig. De Babs heeft een passend verhaal en meestal zijn er twee of drie sprekers. De rest van de tijd komt voor rekening van het ontvangen van gasten en de felicitaties na afloop. Verder gaat het ‘less is more’ soms ook op voor een ceremonie. Ik trouwde een bruidspaar waarbij de zus van de bruid een speech van drie kwartier liet horen. Dat kan, maar het maakt meestal de ceremonie niet altijd mooier…

 

Je wilt natuurlijk niet dat de gasten halverwege noodgedwongen gaan lopen om de benen te strekken of om het toilet te bezoeken. Houd het behapbaar voor iedereen. En maak het liefdevol, want juist dát maakt het onvergetelijk. Met woorden die er toe doen. Met mooie muziek, rituelen en tradities. Overleg vooral goed, ook met de Babs, wat je wensen zijn. Een ceremonie van een uur kan, maar dat hangt van veel zaken af. Heb je veel sprekers, is er livemuziek? Heeft de Babs genoeg informatie gekregen om er een mooi verhaal van te maken? Is het buiten en aan de frisse kant, of juist heel warm? Zijn er veel kleine kinderen? Blader door je gastenboek en weeg alles af voor een ceremonie op maat.

 

Bedenk dat hoe goed, professioneel, dierbaar, lief en grappig je sprekers ook zijn, er is altijd een tijd van komen en gaan. Het is altijd beter om te horen dat het wel wat langer had mogen duren dan wanneer mensen verveeld op hun klokkie gaan kijken. Er is altijd een maximale duur om de aandacht vast te houden. Als je van plan bent om de ceremonie een vol uur te laten duren, zorg er dan ook voor dat er voldoende variatie in zit, zodat alle gasten geboeid blijven. Dat kan je doen door verschillende mensen kort te laten spreken, een ritueel of door af te wisselen met muziek.