×
Home Informatie Blog Contact

Vrouwen trouwen

//

Misschien is er maar één ding nog leuker dan een man en een vrouw trouwen: twee vrouwen met elkaar in de echt verbinden. De energie. De synergie. In een maatpak of allebei in de mooiste jurk. Dezelfde of juist een totaal andere.

Ik prijs me gelukkig dat ik al zoveel dames heb mogen trouwen dat ik de geuzenaam ‘regenboogtrouwambtenaar’ kreeg. En is het anders? Niet per se. Niet anders dan dat ieder huwelijk en elk mens anders is. Een klein verschil, wat feitjes, is dat de gemiddelde leeftijd van de partners bij een lesbisch huwelijk ruim 39 jaar is, terwijl vrouwen die een huwelijk met een man aangaan gemiddeld vijf jaar eerder in het huwelijksbootje stappen. Dat vrouwen váker trouwen dan mannenkoppels en, sorry, ook vaker weer uit elkaar gaan.

 

Officieel is Nederland het eerste land waar lesbische vrouwen met elkaar kunnen trouwen. Dat betekent niet dat het eerste lesbische huwelijk ook in Nederland plaatsvond. Er gaat een verhaal van twee vrouwen die in Spanje al in 1901 met elkaar trouwden. Dit zou zich hebben afgespeeld in Galicie, in A Coruña. Het vrouwenhuwelijk is in Nederland sinds 1 april 2001 officieel mogelijk. Iedere gemeente in Nederland is sindsdien verplicht een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten. Tegelijkertijd mogen individuele ambtenaren vanwege hun geloofsovertuiging afzien van het sluiten van zo’n huwelijk. Ook wel weigerambtenaren genoemd. Uw ambtenaar valt niet onder die categorie. Zeker is dat in de eerste twee jaar meer mannenparen dan vrouwenparen trouwden, maar vanaf 2003 overtreft het aantal gesloten vrouwenhuwelijken de mannenhuwelijken.

 

Als ik terugkijk naar de vrouwen die ik getrouwd heb, zag ik ze vaak in bijzondere trouwjurken. Of vrouwelijke bruidsbroekpakken. Kleren maken ook de vrouw. Hoe je bent zo kleed je je. En net als bij de hele ceremonie draait het om maatwerk. Wit of een variant daarvan, betekent ‘opnieuw beginnen’. Wit is de kleur van zuiverheid, helderheid. Rose mag dan voorspelbaar zijn, het wordt toch veel gekozen. De ceremonie zelf is vaak zoeter en zachter dan bij de mannen. Niet zelden speelt een milde vorm van spiritualiteit daarbij een rol.

 

Mocht je plannen hebben om de wittebroodsweken als echtpaar uitbundig in het buitenland te willen vieren, dan is het is goed om te weten dat het homohuwelijk helaas nog niet overal geldig is. Nederland liep internationaal voorop met de openstelling van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. België, Spanje, Zweden, Noorwegen, Canada, Zuid-Afrika en een aantal staten van de VS volgden het goede voorbeeld. Helaas kun je in de meeste landen beter niet tonen dat je een stel bent.