×
Home Informatie Blog Contact

Verbind liefde met handfasting

//

Op zoek naar een nieuwe en persoonlijkere manier om in het huwelijksbootje te stappen? Dan kun je ook kiezen voor handfasting. Daarbij worden de handen van je partner en jou even aan elkaar gebonden en wordt jullie liefde voor elkaar tastbaar. Letterlijk een handenbindertje. Een prachtige ceremoniële handeling en een buitengewoon persoonlijke manier van trouwen. De rest van de huwelijksceremonie is vrij in te vullen, net zoals bij het traditionele huwelijk. Het ritueel biedt alle ruimte voor maatwerk.

 

Handfasting is een oud-Keltische manier om te trouwen door de handen, polsen of armen van twee mensen met kleurige linten of een gevlochten koord even met elkaar te verbinden. Na de ceremonie maak je dit los om weer te geven dat jullie ook in vrijheid bij elkaar blijven. Er is steeds meer vraag naar en dat is niet zo gek, want het is een hele persoonlijke manier om echt verbonden te worden. Het is een hip ritueel waar ook bekende Nederlanders en Hollywood-sterren met regelmaat gebruik van maken. Het ritueel heeft meer diepgang en laat zien dat je een hechte verbinding met iemand aangaat als je gaat trouwen. De bijzonder gelegde knoop is moeilijk los te maken, en dat staat symbool voor de sterke band tussen bruid en bruidegom.

 

Een handfastingceremonie is niet voldoende voor een officiële huwelijksvoltrekking. Als beëdigde BABS kan ik de handfastingceremonie wettelijk maken door tijdens de ceremonie ook alle verplichte onderdelen voor een huwelijksvoltrekking uit te voeren. Het is uiteraard geheel vrij om te kiezen hoe de handfasting eruit komt te zien op jullie bruiloft. Er moet niets. Het is een soort fysieke representatie van de connectie. Letterlijk de levens aan elkaar knopen dus. Doe waar je je goed bij voelt en maak het op maat. Dat kan met een hele of halve cirkel met je dierbaren, met het springen over een bezem, het symbool voor een nieuwe toekomst, tot het gebruik maken van de elementen: aarde, water, vuur, lucht en de vraag om bescherming. Het hand-binden zelf is simpel: de Babs vraagt jullie elkaar de hand te geven en knoopt het touw eromheen. Nu zit je spiritueel ‘aan elkaar vast.’ Het is een ritueel dat open staat voor interpretatie en kan dus vormgegeven worden zoals jullie dat graag willen. Tip: Bewaar het lint als liefdevol aandenken.